Heat Management System

Moderné vodné fajky si vyžadujú moderné riešenia. Jedným z takýchto riešení je náhrada tradičnej prípravy korunky s alobalom za Heat Management System (HMS). Občas sa používa aj názov Heat Management Device (HMD). Pre potreby tohto článku budeme používať známejšiu skratku HMS. Tieto mechanizmy na vodnú fajku sú v posledných rokoch veľmi populárne najmä kvôli zjednodušenej príprave, obsluhe a vyššej kvalite fajčenia vodnej fajky.

V princípe je HMS kovový mechanizmus na vodnú fajku, ktorý nahrádza nadierkovaný alobal a zároveň aj tarbuš. Do HMS je ideálne používať kokosové uhlíky kvôli ich vyššej výhrevnosti a zároveň aj dĺžke tlenia. Počet použitých uhlíkov je väčšinou individuálny, spravidla sa zvyknú používať 2-3, občas až 4 kokosové uhlíky. Výnimkou sú HMS na použitie s jedným uhlíkom, ktoré sú vhodné na menšie korunky.

Príprava je pomerne jednoduchá. Spodnú časť mechanizmu položíme na naplnenú korunku vodnej fajky, do tejto spodnej časti vložíme rozpálené kokosové uhlíky a zakryjeme vrchnou časťou. Necháme pár minút nahrievať a následne môžeme vodnú fajku začať rozťahovať. HMS je možné používať aj bez vrchnej časti a niektoré značky dokonca priamo predávajú len spodnú časť. Vrchná časť nám slúži na lepšiu reguláciu teploty. To využijeme napríklad keď sú uhlíky v závere fajčenia vodnej fajky už veľmi malé a zakrytím mechanizmu dokážeme ešte mierne zvýšiť ich výhrevnosť.

Na trhu sú mnohé značky HMS a medzi obľúbené patria napríklad Oduman Ignis, Kaya Block, Pulse alebo Kaloud Lotus. Z našej ponuky by sme ešte radi vyzdvihli napríklad AO Sandblasted alebo dizajnovo veľmi populárne DUM Skull Dome.

Pri výbere vhodného HMS treba predovšetkým dbať na to, aby dobre sadlo na korunku vodnej fajky. Je to dôležité kvôli tomu, aby to bolo stabilné a bezpečné a zároveň, aby mohla vodná fajka správne fungovať. Podobne ako vodné fajky a korunky majú rôzne rozmery, to isté platí aj pre tieto mechanizmy. V ďalšom článku sa budeme venovať kompatibilite, resp. tomu ako jednotlivé HMS a korunky na vodnú fajku medzi sebou pasujú.